Projekti

Projekat "Bojama obojen svet" - 2019-2021. godina

  • Broj pregleda: 349

Počev od 2019. godine, a i tokom 2021. godine, treću godinu zaredom, Savez za CDP Srbije realizovao je projekat pod nazivom ,, Bojama obojen svet “ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja RS putem konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva koji doprinose unapređenju kulturnih delatnosti osoba sa invaliditetom.

Pod sloganom “I mi smo deo planete” projekat je trajao 2 meseca, sa aktivnostima koje su realizovane u Beogradu i Zaječaru.

Cilj projekta bio je da se kroz umetničke radionice doprinese prevazilaženju predrasuda prema osobama sa invaliditetom i utiče na kvalitet njihovog  kulturnog života. Osobe sa cerebralnom paralizom su na radionicama ručno oslikavali i šili pamučne „vesele“ cegere, sa motivacionim porukama u cilju sprečavanja diskriminacije.

Verujemo da je potrebno da naše članove kontinuirano ohrabrujemo da stvaraju i izražavaju se, samozastupaju, da budu vidljivi javnosti, kreativni, da pokažu šta sve mogu i umeju. Želimo da im obezbedimo uslove da ostvare svoje potencijale, kao i da ih podstaknemo da komuniciraju sa svojim okruženjem i kroz umetnički izraz.

Savez za CDP Srbije je ovim projektom takođe uticao na podizanje ekološke svesti kod osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom o značaju očuvanja životne sredine reciklažom tkanina, s obzirom da su se na radionicama oslikavali pamučni cegeri, kao simbol zaštite životne sredine.