Aktivnosti

Centralna manifestacija povodom Nedelјe solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom

  • Broj pregleda: 2075
Nedelja solidarnosti 2017

Ovogodišnja Nedelјa solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom je obeležena 30. i 31.10.2017. godine Centralnom manifestacijom čiji je domaćin bilo Društvo za cerebralnu paralizu Novi Pazar. Program je organizovan u trajanju od dva dana u više segmenata koji se mogu opisati kao: edukativni, kulturni, zabavni.

Nedelja solidarnosti 2017

Realizovan je obilazak manastira Sopoćani, tribine pod nazivom: "Aktivizam osoba sa invaliditetom" koju je vodila Svetlana Janković-Belјanski, sekretar Društva za CDP Valјevo, dok je na temu "Uspešnost invalidskih organizacija u lokalnoj samoupravi" govorila Adela Džanefendić, sekretar Društva za CDP Novi Pazar. Kroz spot o društvu-domaćinu, upoznati smo sa radom i aktivnostima ovog društva, dok su o pitanjima od značaja za osobe sa invaliditetom, potrebnoj podršci članstvu i udruženjima govorili predstavnici lokalne vlasti i Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja. Manifestaciji je prisustvovalo 96 osoba: predstavnici i članovi 23 udruženja za cerebralnu i dečiju paralizu, predstavnici Saveza CDP Srbije, državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja- Stana Božović i njena sradnica- Jasmina Murić, gradonačelnik Novog Pazara- Nihad Biševac, član Gradskog veća zadužen za zdravstvenu i socijalnu politiku u Novom Pazaru- Fevzija Murić, Direktor Centra za socijalni rad- Adnan Dazdarević, predstavnik odelјenja za dečiju zaštitu- Sadik Uglјanin, predstavnici drugih udruženja za osobe sa invaliditetom iz Novog Pazara, nevladinog sektora i medija. Pripremu i realizaciju manifestacije (logistička, tehnička, podrška oko trnsporta i asistencije osobama sa invaliditetom) podržali su predstavnici Kancelarije za mlade u Novom Pazaru, Sportskog centra Novi Pazar. Program manifestacije bio je propraćen od strane medija: Regionalna TV, Sandžak TV, TV Jedinstvo, AS radio, RTS (emisija "Ovo je Srbija").

Nedelja solidarnosti 2017

Utisak predstavnika Društva za cerebralnu Paralizu iz Novog Pazara, a na osnovu kontakata i razgovora sa sugrađanima i gostima je da su reakcije i utisci pozitivni i da ovakav događaj značajno doprinosi promociji rada ovog društva, unapređenju saradnje sa drugim, različitim akterima, ali i promovisanju prava i unapređenju vidlјivosti teškoća i postignuća osoba sa invaliditetom, kao i unapređenju njihovog položaja.

Nedelja solidarnosti 2017

Osećaj zajedništva i snage kada svi zajedno radimo na istom zadatku je ostao kao dominantan utisak za pamćenje sa ove manifestacije i mi vas pozivamo da ga svakog dana jačamo.