Aktivnosti

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

  • Broj pregleda: 1546
Medjunarodni dan OSI 2017

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se obeležava svake godine 3. decembra. Ova praksa postoji od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlјe pozivaju na obeležavanje tog dana s cilјem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje lјudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je najpre povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju kao što su: visoka stopa nezaposlenosti, materijalne teškoće, nepristupačnost i arhitektonske barijere nedostatak usluga za samostalan život, diskriminacija.

Medjunarodni dan OSI 2017

Širom sveta, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim barijerama koje ih isklјučuju iz punog i efikasnog učestvovanja u društvenim tokovima. Iako se sa puno izazova susreću i bore, osobe sa invaliditetom svakodnevno dokazuju da mogu biti aktivni i korisni članovi društva. O tome nam svedoče mnogi uspešni mladi lјudi, lјudi koji ostvaruju značajna postignuća u oblasti umetnosti, nauke, unapređenja zaštite lјudskih prava i kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Mogućnosti nam nisu svima jednake, ali svi imamo iste želјe, potrebe i težnje, da budemo zadovolјni, uspešni, da radimo, imamo porodice, družimo se, putujemo, budemo ostvareni članovi društva koje je otvoreno i razvija se.

Medjunarodni dan OSI 2017

Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije je ove godine, uz pomoć Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom uz druge solidarne pojedince i donatore omogućio da predstavnici i članovi organizacija- članica Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu iz cele Srbije obeleže Međunarodni dan osoba sa invaliditetom predstavom i druženjem uz koktel u UK "Vuk Stefanović Karadžić" na Zvezdari. Na platou ispred Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" je u periodu od 11.00 do 18.00 časova realizovana izložba stvaralačkih radova osoba sa invaliditetom sa radionica koje realizuju u svojim društvima širom Srbije tokom cele godine. U periodu od 16 časova je počeo program koji su vodile Jelena Nikolić i Slavica Brđović iz GO Zvezdara, Otvoren je muzičkom kompozicijom, Arijom iz Mocartove opere "Don Žuan" u izvođenju članice beogradskog saveza za cerebralnu i dečiju paralizu, Danijele Jekić. Zatim se prisutnima obratila predsednica Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, Eva Blaško Mihalik. Nјen govor je predstavlјao osvrt na sve teškoće i izazove svakodnevnog života osoba sa invaliditetom u Srbiji, ali i usmeren ka isticanju njihovih snaga, postignuća i doprinosa. Nakon muzičke tačke i govora predsednice, gosti su imali priliku da pogledaju predstavu "Brak, u stvari lјubav" u izvođenju glumaačko- pevačkog para Savić.

Medjunarodni dan OSI 2017

Donatori i saradnicima koji su podržali ovu manifestaciju, ali i rad Saveza su:

Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja; Udruženje "Kuća dobrih lјudi"; Univereksport; Živana Petranović ; Skroz dobra pekara; Don Don pekara; Industrija smrznute hrane Frikom d.o.o.; Podrum Radovanović d.o.o.; Banka hrane Beograd.

Medjunarodni dan OSI 2017

Nakon predstave kojoj je prisustvovao veliki broj članova, saradnika, prijatelјa, zajedničko druženje je nastavlјeno u klubu Ustanove kulture uz koktel.