Aktivnosti

Šahovski turnir “Prijateljstva” u Novom Sadu, novembar 2018.

  • Broj pregleda: 1765
Šahovski turnir “Prijateljstva” u Novom Sadu, novembar 2018.

Dana 06.11.2018. u Novom Sadu je održan šahovski turnir "Prijateljstva" u organizaciji Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije i "Suncokreta"- Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine na kom su učešće uzele osobe sa cerebralnom i dečijom paralizom iz cele Srbije. Domaćin ovog turnira je bilo Udruženje građana "Sunce" za dečiju i cerebralnu paralizu južno-bačkog okruga Novi Sad, a turnir je realizovan u hotelu Novi Sad.

Šahovski turnir “Prijateljstva” u Novom Sadu, novembar 2018.

Šah, kao sport je značajan i čest izbor mnogih osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom, koji im omogućava da iskažu svoje snage i sposobnosti, razvijaju veštine, vežbaju i razvijaju volju, istrajnost, ali i razvijaju i neguju prijateljstva. Takođe, ovakav vid turnira je prilika da se skrene pažnja okruženja i šire javnosti na uspehe i postignuća osoba sa invaliditetom, na negovanje i razvijanje odnosa uvažavanja i jednakosti, odnosa koji vodi prevazilaženju predrasuda i barijera. Turnir "Prijateljstva" su otvorili i pozdravili: predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, v.d. pomoćnika Ministra, Biljana Barošević, pomoćnik gradonačelnika grada Novog Sada, Aleksandar Petrović, predstavnik Pokrajinske vlasti, Predrag Radović, kao i predsednica Republičkog saveza za cerebralnu i dečiju paralizu, Eva Blaško Mihalik, i predsednica pokrajinskog Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu, Ružica Garunović. V. D. pomoćnika Ministra, Biljana Barošević je otvorilaturnir, povlačeći simbolično prvi potez.

Šahovski turnir “Prijateljstva” u Novom Sadu, novembar 2018.

Turnir se odigravao po švajcarskom sistemu, učestvovalo je 11 ekipa sa po 3 igrača plus rezerva, i to iz Novog Sada, Beograda, Smedereva, Pančeva, Priboja, Sombora, Zaječara, Zrenjanina, Subotice, Kikinde. Prvo mesto je odnela ekipa iz Priboja, drugo mesto ekipa iz Beograda, dok je trećeplasirana bila ekipa iz Subotice. Četvrto mesto je osvojila još jedna ekipa iz Beograda, a peto mesto ekipa iz Sombora. Ekipe koje su osvojile prva tri mesta su iz Novog Sada ponele pehare, dok su svi ostali učesnici dobili zahvalnice i simbolične poklone. Nadamo se i priželjkujemo da u budućnosti bude što više sličnih manifestacija koje doprinose prevazilaženju distanci između ljudi i gradova!

Šahovski turnir “Prijateljstva” u Novom Sadu, novembar 2018.

Zahvaljujemo se Ministartvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom koje je podržalo i finansiralo realizaciju turnira kroz Projekat redovnih programskih aktivnosti udruženja osoba sa invaliditetom u 2018. godini.

Prilog koji je objavljen na web portalu "Dnevnik", možete pogledati putem linka https://www.dnevnik.rs/index.php/novi-sad/sah-turnir-prijatelstva-osoba-s-cerebralnom-i-decjom-paralizom-07-11-2018