Aktivnosti

Šahovski turnir "Prijateljstva" 2019. godine

  • Broj pregleda: 1703
Šahovski turnir

Ove godine, 13.og juna je u prelepom ambijentu Deliblatske peščare u organizaciji Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije i "Suncokreta" - Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine održan Šahovski turnir "Prijateljstva". Veliko je zadovoljstvo što se šahovski turnir osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom organizuje već drugu godinu i što je podržan na Programskom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji u 2019. godini od strane Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja- Sektora za zaštitu osoba sam invaliditetom. Ovogodišnji domaćin je bila Asocijacija za cerebralnu i dečiju paralizu Južno-banatskog okruga "Duga strela" iz Pančeva i njen predstavnik, Radovan Nikolić.

Šahovski turnir

Može se reći da je šah od svih umnih igara najbliži simulaciji pravog života. Možda je baš zato šah izbor za osobe koje imaju poteškoća u vladanju svojim telom, pokretima, kretanju. Kroz šah mogu prevazići nemoć, "vladati", povlačiti poteze koji znače prednost za njih. Šah predstavlјa simbol mogućih izbora, snagu, omogućava im da iskažu svoje snage i sposobnosti, razvijaju veštine, vežbaju i razvijaju volјu, istrajnost, ali i stvaraju i neguju prijatelјstva. Ovakav vid turnira je ujedno i prilika da se skrene pažnja okruženju i široj javnosti na uspehe i postignuća osoba sa invaliditetom, na potrebu negovanja i razvijanja odnosa uvažavanja i jednakosti, odnosa koji vodi prevazilaženju predrasuda i barijera.

Šahovski turnir

Takmičarskom naboju i uzavreloj atmosferi je dodatno doprinela i prava letnja temperatura u Deliblatskoj peščari. Prvo mesto je odnela ekipa iz Beograda, drugo mesto ekipa iz Priboja, dok je trećeplasirana bila ekipa iz Subotice. Ekipe koje su osvojile prva tri mesta su ponele pehare, dok su svi ostali učesnici dobili zahvalnice i poklone od organizatora. Nadamo se da je ova manifestacija već sada tradicionlan i da ćemo se i u narednoj godini okupiti na nekom lepom mestu i deliti takmičarski duh i uživati u druženju!

Šahovski turnir