Aktivnosti

Jedna reč više, jedan problem manje - tribina povodom međunarodnog dana OSI

  • Broj pregleda: 573
fb-savez-cerebralna-paraliza-srbije-tribina-medjunarodni-dan-osi-jedna-rec-vise-2021-01

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine proglasila je 3. decembar kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i od tada se obeležava u celom svetu.Cilj je da se promovišu prava i potencijali osoba sa invaliditetom u svim sferama društva i razvoja i da se podigne nivo svesti o položaju osoba sa invaliditetom u svim aspektima – političkim, društvenim, ekomomskim, kao i u oblasti kulture.

 

Ovaj dan je prilika za sve nas da započnemo akciju ka tome da naš svet učinimo inkluzivnijim za sve jer prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), između 12% i 15% stanovništva ima neku vrstu invaliditeta.

 

Ovogodišnji Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u svetu obeležio se pod sloganom: „Liderstvo i učešće osoba sa invaliditetom u stvaranju inkluzivnog, pristupačnog i održivog sveta posle pandemije COVID-19“.

 

Savez za CDP Srbije je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održao tribinu pod nazivom ,,Jedna reč više, jedan problem manje“, čiji je predmet prevencija eksploatacije osoba sa invaliditetom. Predavači su bili: 

  • Jelena Anđelić (Stručni saradnik za program borbe protiv trgovine ljudima  - Crveni krst Srbije)
  • Mitar Đurašković (Kancelarija za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima - MUP )
  • Bogdan Uzelac  (Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima - Ministarstvo za rad,zapošljavanje,socijalna i boračka pitanja ).

 

Tribini su prisustvovali predstavnici organizacija članica Saveza za CDP, predstavnici Saveza multiple skleroze, Saveza bubrežnih invalida, SPIKS, predstavnici MNRO udruženja, saradnici Saveza za CDP Srbije – BDA, CIP, i brojni roditelji i članovi porodica osoba sa invaliditetom.

 

Predavači su podelili kontakt u slučaju prepoznavanja bilo kog oblika eksploatacije osoba sa invaliditetom ili trgovine ljudima, a oni će ispratiti slučaj do kraja.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

0800 100 388

 

Takođe, podelili su sa učesnicima i par korisnih linkova :

 

MUP - Srbija protiv trgovine ljudima (link)

 

Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima (link)

 

ASTRA - anti trafficking action (link)

 

ATINA - Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja (link)