Aktivnosti

Poznati su pobednici ovogodišnjeg šahovskog "Turnira prijateljstva"

  • Broj pregleda: 609
savez-cerebralna-paraliza-srbija-sah-turnir-prijateljstvo-nis-2022-01

Šahovski “Turnir prijateljstva” je redovna programska aktivnost Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Ove godine se održao u Nišu, 6. i 7. juna 2022. godine, u organizaciji naše članice - Gradsko udruženje cerebralne i dečije paralize Niš.

Turnir se odigravao po švajcarskom sistemu.Učestvovalo je 9 ekipa sa po 3 igrača, plus rezerva. Za pobedu su se borili učesnici iz naših organizacija – članica iz Zaječara, Ivanjice, Niša, Priboja, Beograda, Doljevca, Leskovca, Svilajnca i Smedereva.

Prvo mesto pripalo je Društvu za cerebralnu i dečiju paralizu iz Priboja, drugo mesto je zazuela ekipa Gradskog udruženja za cerebralnu paralizu iz Niša dok je treće mesto osvojila ekipa Saveza za CDP Beograda, što je obeleženo i peharima. Ostale ekipe i svi učesnici dobili su medalje i zahvalnice za učešće na turniru.

Šah, kao sport je značajan i čest izbor mnogih osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom, koji im omogućava da iskažu svoje snage i sposobnosti, razvijaju veštine, vežbaju i razvijaju volju, istrajnost, ali i razvijaju i neguju prijateljstva. Takođe, ovakav vid turnira je prilika da se skrene pažnja okruženja i šire javnosti na uspehe i postignuća osoba sa invaliditetom, na negovanje i razvijanje odnosa uvažavanja i jednakosti, odnosa koji vodi prevazilaženju predrasuda i barijera.

Veliku zahvalnost, ove godine dugujemo MOZZART kompaniji, koja je prepoznala značaj socijalnog uključivanja osoba sa invaliditetom i dala svoj doprinos smanjenju diskriminacije. Kroz svoje društveno odgovorno poslovanje MOZZART kompanija je  podržala ovaj skup i pomogla da se učesnici okupe u ovolikom broju.