Aktivnosti

Tribina "Seksualnost osoba sa invaliditetom" okupila mnoge zainteresovane

  • Broj pregleda: 313
cerebralna-paraliza-srbija-savez-tribina-seksualnost-osi-22-12-01

Ove godine, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležili smo tribinom pod nazivom „Seksualnost osoba sa invaliditetom“.

Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije svake godine povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom organizuje aktivnosti za promovisanje prava i blagostanja osoba sa invaliditetom na svim nivoima društva i razvoja, kao i aktivnosti koje podižu nivo svesti o položaju osoba sa invaliditetom kako bi im se omogućilo ravnopravno i efikasno učešće u svim sferama živata.

Predavači su bili Saša Nikolić, klinički psiholog, zaposlen u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju i Srbijanka Milutinović porodični terapeut. Osim što su predavači preneli prisutnima svoja profesionalna znanja i iskustva na ovu temu, bili su na raspolaganju učesnicima za sve nedoumice i pitanja koja su se javljala u toku predavanja. Veliko interesovanje za ovu temu je usledilo i nakon njenog održavanja, tako da će Savez za CDP Srbije nastaviti da pruža smernice, savete i preporuke u saradnji sa relevantnim stručnjacima iz ove oblasti na temu seksualnosti kod osoba sa invaliditetom (OSI).   

Među prisutnima su, osim mnogobrojnih osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom i članova njihovih porodica, bili i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji su podržali održavanje ove aktivnosti. Takođe, tribini su prisustvovali i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, predstavnici FASPER-a (Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju) i SBCPRN (Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju), kao i brojni saradnici i prijatelji Saveza za CDP Srbije.

Ovaj događaj je počeo otvaranjem izložbe slikarskih radova osoba sa cerebralnom paralizom koje u okviru SBCPRN, paviljona II, imaju Art terapiju pod vođstvom Bojana Savića, samostalnog slikara.

Nastojaćemo da ovaj dan obeležavamo u godinama koje dolaze kao dan optimizma, usmereni na stvaranje sveta u kom su presudne očuvane mogućnosti i sposobnosti, a ne invaliditet i ono što pojedinac ne može.

https://www.minrzs.gov.rs/