Aktivnosti

Nova iskustva - Basket Liga Special u Švedskoj

  • Broj pregleda: 357
cerebralna-paraliza-basket-turnir-stokholm-mladi-ometeni-u-razvoju-maj-2023-05-02

Tokom vikenda, 12. – 14. maja 2023. godine, u Švedskoj je održan košarkaški turnir Basket Liga Special koji je okupio mlade sa smetnjama u razvoju.

Na turniru je učestvovalo 19 ekipa iz Švedske i Norveške, ali i tim ,,Moj red – MY TURN“ iz Srbije.

Za Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije je ovo takmičenje imalo poseban značaj jer je jedan od članova srpskog tima Stefan Ivančević bio predstavnik Saveza za CDP Srbije, kao član naše beogradske organizacije. Takođe, Danijela Ivančević, deo stručne službe Saveza, dala je svoj doprinos kao jedan od pratilaca ekipi.

Zahvaljujući humanitarnoj akciji koju je sprovela knjižara Bookastore, tokom koje su prikupljena sredstva u iznosu od 124.000,00 dinara, Savez za CDP Srbije je uspeo da da svoj doprinos i pomogne opremanje ekipe ,,Moj red“ za put u Švedsku. Ovom prilikom Savez je za ceo tim - njih 20, obezbedio brendiranje tima majicama, sa logotipom ekipe, kao i lanč pakete na dan putovanja.

Prema rečima Tanje Ličine, trenera i predstavnika organizacije ,,Moj red“, turnir u Švedskoj je bio mnogo veći nego što su mogli i da zamisle. Dobrodošlicu, podršku i osnaživanja koja su dobili kroz ovu akciju su nemerljivi i imaće zasigurno dugoročan uticaj na razvoj košarke za igrače sa smetnjama u razvoju u Srbiji. Kako Ličina navodi, Basket Liga Special za mlade sa smetnjama u razvoju je jako dobar primer i model onoga što bi želela da postigne i u Srbiji. Takođe, Tanja opisuje i same utakmice: ,,Odigravanje utakmica u okviru oficijalnih i formalnih takmičenja je neophodno za razvoj naših igrača,kao i za razvoj tima. Dobili smo priliku da pričamo o tome kako su igrači jedni drugima podrška na terenu ali i priliku da im pokažemo koliko su bitni, veliki i apsolutno vredni jednog takvog turnira i profesionalne organizacije.“

Ličina prenosi kako je i van terena sve proteklo u radostima i divnim novim iskustvima: za neke od njih je to bio prvi let avionom, prvi boravak u hotelu, oficijalne košarkaške uniforme, nova poznanstva sa igračima iz Švedske i Norveške, kraći poludnevni izlet do centra Stokholma. Sve utakmice su bile snimane i prenošene na švedskoj nacionalnoj televiziji a uskoro će biti i dostupan link.

Savez za CDP Srbije je ponosan  što je bio deo ovako velikog i značajnog poduhvata.