Aktivnosti

Jačanje kapaciteta članica mreže - Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Kruševac

  • Broj pregleda: 302
cerebralna-paraliza-srbija-poseta-drustvo-za-cerebralnu-paralizu-krusevac-2023-06-02

Ovog meseca smo bili u Kruševcu u Društvu za cerebralnu i dečiju paralizu.

Ova organizacije osnovana je 1993.godine i trenutno okuplja 107 članova. Zahvaljujući podršci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koju Savez za cerebralnu i dečiju paralizu dobija putem Programskog konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, nastavljeno je jačanje kapaciteta organizacija – članica. 

Prilkom naše posete Društvu, sastanku su prisustvovali i predstavnici gradske uprave, odeljenja za opšte poslove. Grad Kruševac je vrlo senzibilisan za osobe sa invaliditetom i u stalnom je ohrabrivanju organizacija da razvijaju programe koji su namenjeni osobama sa invaliditetom, a koje gradska uprava podržava. Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Kruševac, preko Programskih aktivnosti koje su podržane od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, realizuje u okviru svojih prostorija raznovrsne programe namenjene osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom kojima obuhvata veliki broj svojih članova različitih uzrasta. Takođe, ova organizacije izuzetno vodi računa o porodicama svojih članova, pa neretko organizuje i sadržaje namenjene upravo njima. Osim redovnih aktivnosti. Društvo se trudi da obeležava sve važne datume koji se tiču njihovih članova – rođendane, jubileje, godišnjice i slično, jer je socio-ekonomski status ovih osoba najčešće vrlo nepovoljan i dolazak u Društvo je jedini vid integracije kojim su obuhvaćeni.

Društvo za cerebralnu paralizu poseduje biblioteku igračaka koja sadrži veliki broj edukativnih i kreativnih igara i mlađoj deci je svakodnevno dostupna i na raspolaganju. Jednom nedeljno društvo preuzima namirnice (poput voća i povrća) od velikih marketa u gradu i vrši raspodelu članovima. Takođe, jednom godišnje se organizuje i izlet za članove i njihove pratioce u obližnji grad ili neku banju uz grupni obilazak manastira, zoo-parka ili nekog kulturno–istorijskog obeležja. Uglavnom su u pitanju posete mestima koja su pristupačna za članove jer je veliki broj njih u invalidskim kolicima ili se kreću uz pomoć hodalice.