Aktivnosti

Vojvodina odiše energijom zahvaljući udruženjima “Sunce” i "Suncokret"

  • Broj pregleda: 817
cerebralna-paraliza-srbija-udruzenje-sunce-juzno-backi-okrug-23-01

U avgustu smo posetili našu članicu iz Novog Sada – udruženje građana ,,Sunce“. 

Jačanje kapaciteta organizacija članica je programska aktivnost Saveza za CDP Srbije koju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržava kroz Programski konkurs za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u RS. 

Ova organizacija je upravo u završnoj fazi priprema za letovanje na koje vode svoje članove i ove godine su se odlučili za Grčku, za Olimpijsku regiju koja je poznata po pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. U “Suncu” sve odiše euforičnom atmosferom, a kako i ne bi kada im predstoje uživanje na plaži, svakodnevno druženje i brojni zabavno-rekreativni programi koji će doprineti zadovoljstvu svakog člana ali i unapređenju njihovog opšteg zdravstvenog stanja kroz klimatski oporavak! 

Udruženje građana „Sunce“ je osnovano 20.03.2008. godine. Udruženje deluje na teritoriji južno-bačkog okruga i to: Novi Sad, Vrbas, Bečej, Titel, Temerin, Žabalj, Sremski Karlovci, Bač, Bački Petrovac, Srbobran, Bačka Palanka i Beočin. Odlukom Izvršnog odbora grada Novog Sada, koriste se prostorije JP „Poslovni prostor“ na adresi Bulevar cara Lazara 35, 21000 Novi Sad (tel/faks: 021/466-643, email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.). Koriste se prostorije od 55,54 m2 od kojih je jedna kancelarija za službeni rad i jedna prostorija za sastanke sa čajnom kuhinjom i toaletom. 

Udruženje broji preko 400 članova.

Počev od 01.04.2004. godine u sklopu udruženja, na adresi Dimitrija Tucovića br. 3 u Novom Sadu, radi dnevni boravak za OSI. Boravak koristi 14-16 osoba sa invaliditetom. U ovim prostorijama odvijaju se i druge aktivnosti kao što su: svakodnevno okupljanje, druženje, rad na računarima, proslave rođendana, Dana žena, Nove godine, Nedelje solidarnosti, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i slično.

Osnovni ciljevi i zadaci udruženja „Sunce“ su stvaranje uslova za kvalitetan način života lica sa posledicama od cerebralne i dečije paralize primereno stepenu njihovog invaliditeta i mogućnosti. Radi ostvarivanja svojih ciljeva Udruženje „Sunce“ sprovodi sledeće aktivnosti: stvaranje uslova za kvalitetan život i aktivnost lica sa invaliditetom, pomoć osobama sa invaliditetom, razvijanje i pospešivanje fizičkih sposobnosti i individualni rad. U skladu sa svojim Statutom sprovodi aktivnosti u oblasti zapošljavanja OSI, edukuje osobe sa invaliditetom i podiže svest o položaju OSI uključujući zalaganje za primenu Nacionalne strategije i politike u oblasti invalidnosti, podstiče ravnopravnost, toleranciju, solidarnost i zajedništvo.

Radionice pri Udruženju: 

  • keramička radionica na kojoj članovi kroz druženje važbaju i poboljšavaju svoje motorne sposobnosti.
  • radionica ručnih radova u okviru koje kojoj članovi kroz priču i druženje štrikaju, pletu i vezu svoje radove - svako prema svojim mogućnostima.
  • psihološka radionica - individualni razgovori sa članovima i porodicama osoba sa invaliditetom, grupna savetovališta, psihička podrška od strane stručnog lica.
  • pravna radionica - cilj ove radionice je da se članovi i njihovi roditelji upoznaju sa svojim pravima ali uz aktivno zalaganje i učestvovanje. Na radionici se članovi  upućuju i savetuju u vezi osnovnih prava a istovremeno razmenjuju svoja iskustva vezana za probleme na koja nailaze. Pišemo i objavljujemo razne članke za više časopisa koji obrađuju teme osoba sa invaliditetom.

Značajniji projekti:

Program rada Udruženja“  - Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu;

Terapijsko jahanje OSI“ – javni radovi Nacionalne službe za zapošljavanje;

Personalna asistencija“ – javni radovi Nacionalne službe za zapošljavanje;

Klimatski i rehabilitacioni oporavak“ – Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu;

Nedelja solidarnosti sa osobama sa invaliditetom – Udruženje „Sunce“;

Budi moj drug“ – Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu;

Organizacija XI Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom – Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo socijalnu politiku i demografiju;

Opremanje prostorija Udruženja „Sunce“ – Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike;

Moj najbolji drug“ – Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija;

Audio biblioteka-novo pomagalo za nas“ – konkurs „Zajednici zajedno“ NIS;

Moja desna ruka“ – Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju;

Pesmom uz gajde“ – Gradska uprava za kulturu.

TRIBINA „NE DOZVOLI DA TI KOLICA BUDU PREPREKA ZA SNOVE“

Tribine su aktivnosti saveza "SUNCOKRET" za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine. Do sada su održane u 9 gradova u kojima postoje udruženja koja su članice Pokrajinskog saveza.
Putem tribina se prikazuje životno iskustvo i borba devojke sa posledicom cerebralne paralize iz socijalnog aspekta i svakodnevnih aktivnosti: njeno školovanje, razočarenja, padovi, uspesi. Trnovit put od đaka prvaka do diplomirane pravnice, vođenje pravne radionice, pohađanje filmske radionice i dobijanje međunarodne diplome i visoke ocene domaće publike za film. Predstavljanje načina života uz personalnu asistenciju i uz asistivne tehnologije, načina samostalnog života. Podizanje svesti i motivacija OSI, njihovim roditeljima i osobama koje se susreću sa OSI.

Tribinu vodi Jelena Radović, diplomirana pravnica koja prenosi svoje iskustvo, a uz nju su i:

  • Ljubomir Radović koji priča koliko je važna uloga porodice u životu osoba sa invaliditetom.
  • Mirjana Žegarac, lična asistentkinja  koja iznosi svoje dvogodišnje iskustvo o samostalnom životu,kao i o njenom radu sa OSI. 

Povremeno se i priključuju: 

  • Dr Vladislava Stejin, specijalista fizikalne medicine, koja je iz svog ugla predstavlja cerebralnu i dečiju paralizu.
  • Dr Snežana Kecojević koja deli svoje iskustvo i mišljenje o inkluzivnom obrazovanju i 
  • Dr Milka Budakov, pedijatar i predsednica interesorne komisije grada Novog Sada.

SVAKI SMEO PODUHVAT ZAPOČINjE U NAMA!

Kineska poslovica