Aktivnosti

Šahovski turnir "Prijateljstvo" u 2024. godini uspešno protekao u Doljevcu

  • Broj pregleda: 178
cerebralna-paraliza-srbija-doljevac-sahosvki-turnir-2024-02

Ove godine se tradicionalni šahovski turnir “Prijateljstvo” održao u Doljevcu.

Ovaj turnir je redovna programska aktivnost Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kroz Programski konkurs za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom - Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom., Za uspešnu organizaciju zahvalni smo našoj članici - Udruženju obolelih od cerebralne paralize Doljevac. 
Niz događaja je otvorio predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić uz prisustvo direktora Centra za Socijalni rad Nikole Grozdanović, predsednika Saveza za CDP Srbije - Slaviše Šušanj i predsednice Udruženja obolelih od cerebralne paralize Doljevac - Tatjane Stanković.

 

Takmičenje se odigralo po švajcarskom sistemu, po pravilima koja su kontrolisale profesionalne šahovske sudije. 2024. godine učestvovalo je osam ekipa i to iz naših organizacija iz – Priboja, Doljevca, Niša, Užica, Svilajnca, Beograda, Požege, Zaječara i Paraćina. 

 

Prvo mesto pripalo je ekipi iz Priboja, drugo ekipi iz Svilajnca i treće mesto je osvojila ekipa iz Požege. 

 

Turnir je protekao u prijateljskom raspoloženju, uz puno zabave i druženja, što je i suština ovih okupljanja. Šah, kao sport, je značajan i čest izbor mnogih osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom, i omogućava im da iskažu svoje snage i sposobnosti, razvijaju veštine, vežbaju i razvijaju volju, istrajnost, ali i razvijaju i neguju prijateljstva. Takođe, ovakav vid turnira je prilika da se skrene pažnja okruženja i šire javnosti na uspehe i postignuća osoba sa invaliditetom, na negovanje i razvijanje odnosa uvažavanja i jednakosti, odnosa koji vodi prevazilaženju predrasuda i barijera.