Vesti

Paraolimpijske igre u Tokiju 2020 - medalje za naše paraolimpijce!

  • Broj pregleda: 625

Nakon završetka Olimpijskih igara u Tokiju, nastavio se olimpijski ciklus i započeta je Paraolimpijada čiji je zvanični moto ,,Imamo krila“.

Svečano otvaranje je bilo 24.avgusta, a ceremonije zatvaranja 5. septembra. Ovog puta se oko 4400 sportista iz 162 nacionalna paraolimpijska komiteta takmičilo za 539 medalja u 22 sporta. Otežavajuća okolnost je bila što su se paraolimpijske igre održavale u vreme pandemije korona virusa.

Srbija je uzela učešće sa ukupno 19 paraolimpijaca i to: Borislava Perić Ranković, Mitar Palikuća, Goran Perlić, Ana Prvulović i Nada Matić (stoni tenis), Nebojša Đurić i Željko Dimitrijević (atletika – bacač diska) , Milan Petrović, Goran Šmelcerović (biciklizam), Lazar Filipović, Strahinja Trakić (paratrijatlon), Rastko Jokić, Zdravko Savanović, Dragan Ristič, Laslo Šuranji, Živko Papaz (streljaštvo), Danijela Jovanović, Marija Mičev (tekvondo), Petar Milenković (dizanje tegova). Paraolimpijac Dejan Jokić (streljaštvo) zbog pozitivnog rezultata na Kovid testu nije učestvovao na Paraolimpijslkim igrama u Tokiju 2020 koje su nažalost održane tek u 2021 godini zbog pandemije Korona virusa.

Paraolimpijci Srbije su osvojili sledeće medalje: 

 

Zlatna medalja:

Dragan Ristić x 2 – streljaštvo

 

Srebrna medalja:

Laslo Šuranji – streljaštvo (puška trostav)

Zdravko Savanović – streljaštvo (vazdušna puška) kao i Željko Dimitrijević – bacanje čunja

Bronzana medalja: Borislava Perić Ranković i Nada Matić  – stoni tenis

 

Osobe sa cerebralnom paralizom su i ovaj put uzele učešće na Paraolimpijadi. Australijska biciklistikinja, Pejdž Greko je osvojila prvu zlatnu medalju ove godine i postavila novi svetski rekord u trci C1-3 na 3000 metara. Pejdž je rođena sa cerebralnom paralizom, sa teškoćama u funkcionisanju desne strane.