Vesti

Visoke temperature i cerebralna paraliza – Saveti da sebi olakšate dan

  • Broj pregleda: 321
scdps-cerebralna-paraliza-srbija-saveti-da-se-ohladite-na-visokim-temperaturama-2208-01

Možda ste se nekad zapitali da li leto ima uticaja na život osoba sa cerebralnom paralizom. Odgovor je pozitivan.

Temperaturne promene i vlažnost vazduha mogu da imaju značajan uticaj i leto se, po tom pitanju, posebno izdvaja u odnosu na druga godišnja doba. 

Telo svakog čoveka reaguje na promene u vremenskim uslovima. U slučaju spastične cerebralne paralize, nehotični pokreti mogu biti pogoršani zbog visoke vlage i toplote. Uobičajene pojave kod ataksične cerebralne paralize, stabilnost i ravnoteža u zglobovima su osetljive na povećanje telesne temperature. Dodatno, abnormalni tonus mišića takođe može povećati rizik od mišićnih spazama i grčeva. 

 

Kako pomoći osobi sa cerebralnom paralizom da se ohladi na visokim temperaturama? 

 

Svakako, svaki pojedinačni slučaj je poseban i za stručne savete je uvek nužno, pre svega i isključivo se obratiti medicinskom stručnjaku ali neke osnovne stvari možete i sami da učinite kako bi sebi ili vašoj dragoj osobi obezbedili da lakše podnese leto. 

Klima uređaji

Uključen klima uređaj na temperaturi nižoj od spoljne ne više od 8 stepeni svakako će pomoći telu da lakše održava telesnu temperaturu i smanjiti pritisak na rad srca. U slučajevima kada ne postoji klima uređaj u domu, plafonski ili podni ventilator mogu takođe izuzetno pomoći i prave značajnu razliku.

Odevanje

Ne podcenjujte izbor odeće na visokim temperaturama. Prirodni materijali poput lana ili pamuka prave značajnu razliku u odnosu na veštačke materijale bazirane na vinilu jer omogućavaju koži na celom telu da lakše diše. Boje su ništa manje bitne. Tamne boje apsorbuju više toplote pa je preporučljivo okrenuti se svetlim tonovima kada god je to moguće. 

Redovno nošenje kape je od izuzetnog značenja a krema za sunčanje nije namenjena samo za more. Pri odabiru kreme za sunčanje odaberite onu koja pokriva široki spektar UV zraka i ne sadrži u sebi mikroplastiku. 

Hladna voda 

Pijte obavezno mnogo vode - posebno ako ste aktivni ili napolju. Flašica vode treba da bude uvek pri ruci i, ako ste u mogućnosti, uz svoja kolica uložite u držač i flašicu sa dugačkom, savitljivom slamkom koja će vam biti lako dostupna. Izbegavajte pića sa dosta šećera i kofeina jer direktno stimulišu dehidraciju. 

Hladna hrana

Jedite ohlađenu hranu. Ako vam je suviše vruće, poneki put komadi ohlađenog voća ili salate iz frižidera mogu učiniti da lakše podnesete visoku temperaturu. Dobre opcije za leto su lubenica, sve vrste bobičastog voća, krastavci i drugo. 

Prskalica sa vodom 

Ako se dosta krećete, putujete ili planirate da budete duži vremenski period na otvorenom, ponesite sa sobom flašicu hladne vode sa prskalicom. Ako vam vreme postaje teško za izdržati, možete se isprskati i značajno sebi olakšati dan. Ciljajte mesta poput zadnjeg dela vrata, čelo ili ruke.

Plivanje 

Plivanje je odlično za osobe sa cerebralnom paralizom. Ne samo da je odličan način da se ohladite već je i bezbedan i efikasan način za vežbanje i održavanje fizičke kondicije. Za razliku od većine drugih sportova, plivanje pravi značajno manje opterećenje na zglobove i mišiće. Redovno plivanje je zdrav put za sticanje snage i tonusa mišića bez efekata koje sa sobom donosi teška fizička aktivnost van vode. Ako imate atetoidnu/diskinetičku cerebralnu paralizu (ADCP) i nekontrolisane pokrete, plivanje je odličan izbor da se opustite i uživate u pokretima.