Vesti

Benefiti hidroterapije za decu sa cerebralnom paralizom

  • Broj pregleda: 287
cererbalna-paraliza-srbija-hidroterapija-za-decu-sa-cerebralnom-paralizom-2208-02

Hidroterapija, poznata i kao akva terapija, je proverena rehabilitaciona metoda.

Široko je prihvaćena kao vrsta terapije u okviru stručne medicinske zajednice.

Šta je hidroterapija?

Hidroterapija predstavlja upotrebu vode za smanjenje tegoba, bolova i lečenje. Uobičajeno plivanje i hidroterapija se razlikuju po tom što hidroterapija uključuje posebne vežbe u bazenu sa toplom vodom temperature 33-36 °C, ali u zavisnosti od procene stručnjaka, terapije mogu biti u bazenima sa veoma hladnom, svežom, mlakom ili vrelom vodom.

Bazeni za akva terapiju se razlikuju od bazena za građanstvo zbog gore navedene temperature i povećane vlage. Topla voda pomaže telu i mišićima u opuštanju što, s druge strane, olakšava zaceljivanje povreda i stimuliše telesne funkcije poput krvne cirkulacije, respiracije a čak utiče i na smanjenje bola.

Deca koja idu na hidroterapiju ne moraju da budu plivači a vežbe u bazenu vođene od strane stručnjaka su prilagođene godinama, fizičkoj spremi i kognitivnim sposobnostima.

Tretmani hidroterapije su dostupni širom Srbije u rehabilitacionim ustanovama, banjama i pojedinim spa centrima.

Zašto je hidroterapija korisna za decu sa cerebralnom paralizom?

Deca sa cerebralnom paralizom često imaju poteškoće pri kretanju. Kada se ljudsko telo uranja u vodu opterećenje težinom se smanjuje i do 90%. Ovo omogućava deci sa cerebralnom paralizom da se kreću slobodno bez značajnog stresa po svoj skeletno-mišićni sistem. To nije slučaj van vode gde su svakodnevni pokreti pod teretom gravitacije i pune težine tela.

Stoga je hidroterapija izuzetno korisna jer su deca u mogućnosti da rade raznolike vežbe bez ograničenja i uz minimalnu opremu. Ovo značajno utiče i na porast samopouzdanja, a sporednih ili negativnih efekata gotovo da nema.

Vežbanje u toploj vodi povećava snagu mišića jer su deca sa ukrućenim mišićima u mogućnosti da se lakše kreću. Takođe utiče i na ravnotežu, respiratorne funkcije i povećava pasivni opseg zglobova donjih ekstremiteta.

Rastući broj dokaza ukazuje na lokacijsku korelaciju između receptora za stimulaciju toplote i nociceptivnih impulsa (bol). Mišići i nervi pod uticajem hidroterapije smanjuju senzaciju bola što za posledicu deci sa cerebralnom paralizom olakšava kretanje i izvođenje vežbi.

Ne postoje posebna ograničenja po pitanju godina za hidroterapiju ali je nužno, pre svega i isključivo se savetovati sa medicinskim stručnjakom koji će odrediti vrste terapije, imati iskustva i znanja da prati rezultate i prilagodi dalje korake za pravilan napredak deteta.