Vesti

Debata: Energetska kriza i smanjenje siromaštva

  • Broj pregleda: 284
cerebralna-paraliza-energetska-kriza-smanjenje-siromastva-srbija-friedrich-ebert-22-01

Tema debate bila je aktuelna energetska kriza, sa kojom se suočavaju Evropa i veliki deo sveta, uključujući i  Srbiju. 

Savez za cerebralnu i dečiju paralizu je učestvovao na debati ,,Energetska kriza i položaj siromašnih u Srbiji“ , koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert, u okviru projekta Dijalog u centru – Socijalni forum.

Cene energenata rastu, a predstoji nam grejna sezona. U ovakvoj situaciji realno je očekivati dodatno pogoršanje položaja marginalizovanih grupa, među kojima su i osobe sa invaliditetom. 

Energetska kriza dovodi do energetskog siromaštva, čije su posledice na kvalitet života domaćinstva, višestruke i negativne u svakom smislu. Šta je zapravo energetsko siromaštvo? Po definiciji, energetsko siromaštvo se odnosi na ukupne troškove koje domaćinstvo izdvaja za energiju, koju osim za grejenje i/ili hlađenje prostora u kom se živi, uključuje i ostale oblike potrošnje energije u domaćinstvu, kao što su osvetljenje, kuvanje, higijena, pranje veša, troškovi prevoza članova domaćinstva (do radnog mesta, škole, zdravstvene ustanove i sl.). Energetskom siromaštvu su najviše izloženi građani iz ruralnih sredina i perifernih zona većih gradova. Smatra se da ukoliko domaćinstvo troši više od 10% svojih prihoda na adekvatno zagrevanje/hlađenje stana ili kuće, zapravo se suočava sa energetskim siromaštvom (Fighting against energy poverty in OECD ).

Posledice energetskog siromaštva kojima su izložene osobe sa invaliditetom su brojne – pogoršanje zdravstvenog stanja prouzrokovane niskim temperaturama u stanu, visok stepen zagađenosti unutrašnjeg prostora koji nastaje kao rezultat korišćenja neadekvatnih sirovina za grejanje koje emituju štetne gasove i to može dovesti do povećane stope smrtnosti kod ove kategorije osoba, tokom zimskih meseci, smanjenje higijenskih standarda usled nemogućnosti zagrevanja kupatila tokom hladnog perioda, ugrožavanje socijalnih interakcija i redukovanje svakodnevnih životnih navika i potreba (učenje, druženje, odmor) zbog smanjene grejne površine u stanu ili kući (Ksenija Petovar).

Predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike izjavio je da to ministarstvo priprema niz mera podrške za najugroženije  o čemu će javnost biti naknadno obaveštena. Ono što je istaknuto  je da je neophodno umrežavanje ministarstava i njihovih sektora sa zajedničkim ciljem , a to je da se podstiče na štednju energije kao javni interes ali i da se korišćenjem raspoloživih sredstava ostvare što bolji efekti u pogledu energetskog siromaštva, a samim tim unapredi ekonomski i socijalni satus građana, posebno marginalizovanih grupa.

Ako želite da saznate više o platformi "Održivi razvoj za sve" i pročitate analizu energetskog siromaštva Ksenije Petovar, profesora (u penziji) Arhitektonskog i
Geografskog fakulteta Univerziteta u Beograd
kliknite na sledeći link:

http://www.centaronline.org/sr/publikacija/1880/energetsko-siromastvo