Vesti

Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve

  • Broj pregleda: 189
cerebralna-paraliza-srbija-medjunarodni-dan-ljudskih-prava-22-01

Međunarodni dan ljudskih prava (10.decembar) ove godine je obeležen pod sloganom “Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve”.

Ljudska prava su univerzalna prava koja ima svaki čovek bez obzira na nacionalnost, pol, veru, rasu, jezik ili bilo koji drugi status. Obuhvataju i pravo na život, obrazovanje, rad, zdravlje i slobodu. Krizna vremena su uvek izazov za poštovanje ljudskih prava.

Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije je ove godine prisustvovao obeležavanju ovog važnog datuma u  Narodnom muzeju. Tom prilikom organizovana je svečana dodela nagrada osvojenih na konkursu “Jednaki” i “Srbija bez barijera” koji je sproveo NOOIS. Članica naše organizacije, Jelena Radović je tom prilikom dobila kao nagradu laptop računar, koji joj je uručio ministar Nikola Selaković. Takođe, ovog dana je naša Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom - NOOIS proslavila svoj jubilej, 15 godina od osnivanja. Poseban akcenat na ovom događaju stavili smo na puštanje u rad elektronske rampe za osobe sa invaliditetom čime je Narodni muzej postao još jedna ustanova koja je u potpunosti pristupačna osobama sa invaliditetom.

Poštovanje ljudskih prava nije izbor, već obaveza svakog od nas ! N.Mandela 

Događaju su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, pomoćnica ministra u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević , državni sekretar sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Miomir Đorđević, amabasadorka NR Kine Čen Bo (陈波), predstavnici više Saveza osoba sa invaliditetom i njihovi članovi.