Vesti

Koliko dugo može da živi osoba sa cerebralnom paralizom?

  • Broj pregleda: 2024
cerebralna-paraliza-srbija-koliko-dugo-zive-ljudi-sa-dijagnozom-01

Očekivani životni vek osobe sa cerebralnom paralizom zavisi od težine stanja i koegzistirajućih zdravstvenih problema.

Iz tog razloga, ne postoji određeni vremenski okvir za očekivani životni vek pacijenata sa cerebralnom paralizom. Životni vek pacijenata sa blagim oblikom cerebralne paralize može biti isti kao i kod osoba bez ovog stanja. 

Prema članku Dr Ananja Mandale, kliničkog farmakologa sa državnog medicinskog koledža u zapadnom Bengalu, dvogodišnje dete sa blagim oblikom cerebralne paralize ima 99% šanse da doživi 20 godina. Pored toga, prema studiji koja se bavila osobama sa cerebralnom paralizom objavljenoj u naučnom časopisu BMC Neurology, više od 80% osoba ima očekivani životni vek od 58 godina ili više.

Na osnovu studije iz istog časopisa smrtna stopa dece sa težim oblikom cerebralne paralize do 20. godine života je u drastičnom padu od 1990. godine te više nije veoma retka pojava da dostignu punoletstvo.

I dok se pri pretrazi na internetu gospođa Bernadet Rivard (Bernadette Rivard) sa svojih 83 godina života izdvaja kao najstarija poznata osoba sa cerebralnom paralizom (CBC/Radio Kanada - javni servis), već malo podrobnijom pretragom, po forumima staračkih domova sa engleskog govornog područja se navode brojni primeri osoba koje su žive i u svojoj 92. godini života.

I dok je cerebralna paraliza neizlečiva, takođe je i neprogresivna s vremenom što znači da se stanje ne razvija na gore. S druge strane, simptomi se tokom života mogu promeniti, ali se sa odgovarajućim pristupom kvalitet život ne pogoršava već se, naprotiv, značajno može poboljšati. Takođe, adekvatnim pristupom moguće je uticati na povećanje potencijala za dugim životnim vekom. Neke od načina na koje možete da doprinesete mogućnosti da se dostigne prosečan životni vek ili dugovečnost osobe sa cerebralnom paralizom podelićemo sa vama u našem sledećem članku.