Vesti

Hristos Voskrese!

  • Broj pregleda: 324
cerebralna-paraliza-srbija-pravoslavni-uskrs-cestitka-23-01.jpg

Danas se slavi Uskrs po julijanskom kalendaru širom Srbije.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, a tokom ovog praznika vernici slave uskrsnuće Isusa Hrista. Po verovanju negde oko 30. godine, 3 dana pošto je razapet od strane predstavnika Rima, Isus je uskrsao. Četvrtak, petak i subota pred Uskrs se smatraju za vernike izuzetno tužnim danima i tokom ovog perioda u zavisnosti od lokalnih običaja praktikuje se post. Post za vernike nije samo odricanje od životinjskih mesa ili/i od naminirnica životinjskog porekla već je specifičan po tome što se tokom ovog perioda vernici uzdržavaju i od širokog spektra materijalnih uživanja.

Sam dan Uskrsa, koji uvek pada na nedelju, je dan prazničnog radosnog karaktera u kome se kucaju skuvana jaja koja su obojena u prethodnim danima, a dan uobičajeno provodi sa porodicom i najbližima. 

U zavisnosti od regije i kulture nisu neuobičajena i grupna okupljanja pored crkvenih ustanova ali i u domovima u kojima se deli hrana sa ljudima koji nisu u mogućnosti to sebi da priušte ili u tom trenutku nisu okruženi svojim najbližima. 

U duhu zajedništva i tolernancije Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije želi Vam Srećan Uskrs!