Vesti

Razgovori o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa

  • Broj pregleda: 389
cerebralna-paraliza-medijsko-sufinansiranje-javni-interes-230601-01

Pozvani smo da učestvujemo u razgovoru o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa koji organizuju Misija OEBS-a u Srbiji - Centar za održive zajednice i Filozofski fakultet u Novom Sadu. 

Na pomenutom događaju, koji se održao u ponedeljak 29.maja 2023. godine u prostorijama Misije OEBS-a, prisustvovali su ambasador Jan Bratu, novi šef Misije OEBS-a u Srbiji, Duško Medić iz Centra za održive zajednice i Borka Rajšić iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija republike Srbije. 

Razgovaralo se o dosadašnjim iskustvima u primeni Zakona o javnom informisanju i medijima kao i o tome kakvi se projekti podržavaju iz javnih sredstava i koliko oni doprinose zadovoljavanju informacionih i medijskih potreba građana. Na događaju je predstavljen i istraživački izveštaj ''Lokalno informisanje iz ugla publike'', autorki Jelene Kleut, Sanje Kljajić i Stefani Šovanec, a Borka Rajšić iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija je govorila o mogućnostima za unapređenje informisanja građana, sa akcentom na osetljive društvene grupe, među kojima su i osobe sa invaliditetom.

Podsećamo, Savez za CDP Srbije ima dugu tradiciju izdavanja časopisa „PreOKRET“ i početak se vezuje se za period osamdesetih godina prošlog veka, kada su načinjeni prvi koraci u izdavaštvu. Kako su godine prolazile, uložen je napor ka unapređenju standarda časopisa, kako u tehničkom, tako i u kvalitetu sadržaja koji se objavljuju. Izdanje časopisa je bilo realizovano 2014. godine u četiri broja, u 2016. godini u dva dvobroja sa tiražom od 1500 primeraka, 2017. godine u tiražu od 1100 primeraka i 2019. godine u dva dvobroja tiraža 1500 primeraka. Doprinos časopisa se u budućnosti vidi i u tome da se sadržaji koji se tiču trendova u rehabilitaciji, inovativnih pristupa tretmanima, prevazilaženju teškoća svakodnevnog života, dilema i rešenja za  roditelje dece sa smetnjama učine čitaocima pristupačnijim i korisnijim, da se preko ovog medija upoznaju s njima i da Savez postane posrednik upravo u distribuciji najkorisnijih i novih informacija značajnih za unapređenje života osoba sa cerebralnom, dečijom paralizom i invaliditetom uopšte.