Vesti

Selaković dodelio ugovore o finansiranju saveza udruženja osoba sa invaliditetom

  • Broj pregleda: 742
cerebralna-paraliza-dodeljena-sredstva-za-programski-konkurs-03

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i svake godine, nije propustilo da u 2024. godini finansijski podrži Saveze udruženja osoba sa invaliditetom.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodelio je sa pomoćnikom ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljanom Barošević ugovore o finansiranju saveza udruženja osoba sa invaliditetom u republici Srbiji, u okviru programskog konkursa za 2024. godinu.

„Važna stvar je da smo na tom konkursu uspeli da podelimo sredstva u visini od 269.291.220 dinara. Taj novac, kao što znate uvećan je u protekloj budžetskoj godini za 20 miliona dinara, on je ostao u tom iznosu i ove godine i mogu da konstatujem da smo imali 39 prijava, a od 39 prijavljenih organizacija, njih 7 nisu ispunile propisane uslove, dok su 32 ispunile te uslove i zbog toga smo bili u prilici da 7 njih dobiju ona sredstva koja su od nas i tražili, da je 6 saveza dobilo povećanje od 5 do 9 procenata u odnosu na prošlogodišnji konkurs, 18 saveza je dobilo povećanje do 4 posto u odnosu na 2023. godinu, dok je jedan savez dobio manja sredstva u odnosu na prošlu godinu,“ istakao je ministar Selaković.


Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije je podržan iznosom od 21.165.000 dinara za Programske aktivnosti Saveza i lokalnih partnera u 2024. godini.

Ministar je ukazao da sve što Ministarstvo čini, kroz programski tako i kroz stalno otvoreni konkurs, preko kojih savezi udruženja mogu da računaju na pomoć i podršku, usmereno je ka jednom cilju, a to je prema njegovim rečima, stvaranje Srbije bez barijera. On je podsetio i da je komisija za izradu nacrta zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom, započela svoj rad koja ide planiranom dinamikom, i da su dve održane samo u martu mesecu.

„Nadam se da ćemo sledeću godinu da dočekamo sa tim novim zakonom, koji će onim organizacijama, onim savezima udruženja koji budu ispunjavali zakonom propisane uslove po pitanju njihove reprezentativnosti, i te kako omogućiti finansiranje na više nivoa i u samoj našoj državi, uključujući i lokalne samouprave,“ rekao je ministar Selaković.

Ministar je rekao da su savezi glavna, ključna spojnica sa nivoom državne vlasti, preko kojih se podjednako komunicira sa svim udruženjima, kojih ima više od 500 i da je zajednički interes, da svako udruženje koje je član saveza ima određenu vrstu koristi od programskog konkursa.