Vesti

Hipoterapija - konji u službi cerebralne paralize

  • Broj pregleda: 334
cerebralna-paraliza-srbija-hipoterapija-deca-2024-01

Hipoterapija privlači pažnju jer dopunjuje tradicionalne rehabilitacione i terapijske pristupe i unapređuje ukupno blagostanje dece sa cerebralnom paralizom. 

Hipoterapija predstavlja oblik terapije koji uključuje interakciju sa konjima i sve više se prepoznaje zbog potencijalnih benefita u poboljšanju motoričkih funkcija, koordinacije i ravnoteže kod osoba sa cerebralnom paralizom.

Ova jedinstvena terapija koristi ritmičke i višedimenzionalne pokrete konja kako bi stimulisala i izazvala neuromišićni sistem jahača, sa ciljem da se ispune specifični terapijski ciljevi prilagođeni potrebama svakog pojedinca.

U hipoterapiji, svako dete interaguje sa konjima i reaguje na njihove pokrete dok ih fizioterapeut ili radni terapeut vodi konja kako bi uticao na posturu, balans, koordinaciju, snagu i senzomotorni sistem deteta. Konj šalje jahaču visoki broj signala u minuti što motiviše dete da reaguje i održava svoju posture, umesto da se spotiče. 

U nekim studijama, tretman jahanjem konja je pokazao smanjenje abnormalnog tonusa, poboljšanje motoričkih funkcija, stvaranje simetrične postavke i poboljšanje posturalne percepcije, hodanja i pokretljivosti.

Nalazi korišćenjem pedijatrijske procene (evaluacije) inventara invalidnosti (PEDI) su pokazali da skale funkcionalnih veština pokazuju da hipoterapija pomaže deci da se dublje angažuju u praktičnim aktivnostima svakodnevnog života. 

Tim naučnika, Gomez i saradnici, je primetio koristi u posturalnoj ravnoteži u sedećem položaju, uključujući sposobnost da se ispravi trup nakon pomeranja, nakon 12 sesija hipoterapije (dve sesije od po 30 minuta nedeljno). Nije nevažno napomenuti da je ovaj tim istraživača prijavio da se ravnoteža razvija uspešnije sa 24 sesije nego sa 12 sesija. Ipak, nisu mogli da uoče poboljšanja u bilo kojim psihosocijalnim aspektima (npr. depresija, anksioznost ili kvalitet života) kod dece ili njihovih negovatelja kao rezultat terapije. Međutim, hipoterapija ima blagotvorne efekte na grube motoričke funkcije i ravnotežu: deca sa cerebralnom paralizom imaju bolje držanje pri sedenju nakon posvećivanju hipoterapiji. Mogućnost boljeg regulisanja pozicioniranja i funkcionisanja glave, trupa i ruku još jedan je aspekt posture tela koji se može poboljšati kao rezultat hipoterapije.

Važno je napomenuti da hipoterapija može biti korisnija za mlađu decu sa blažim tipovima cerebralne paralize, bez obzira na uzrast deteta ili vrstu cerebralne paralize.


Napominjemo da je ovaj članak informativne prirode i da je važno da se konsultujete sa lekarom i/ili specijalistom pre nego što preduzimate proaktivne mere u poboljšanju života deteta sa cerebralnom paralizom. Svako dete ima jedinstvene potrebe i specifične medicinske uslove.

 

Izvor: Sciencedirect.com