Aktivnosti

"Bojama osvojen svet"

  • Broj pregleda: 780
Bojama osvojen svet

Savez za CDP Srbije realizuje projekat pod nazivom "Bojama osvojen svet" , koji je započet u junu 2019.-e i traje dva meseca, a projektne aktivnosti se realizuju u Beogradu, Priboju, Valjevu, Požegi, Zaječaru.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja na Konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva za 2019. godinu.

Bojama osvojen svet

U planu je da Savez za CDP Srbije organizuje humanitarnu izložbu umetničkih radova osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom koja će biti krajnji rezulatat raznovrsnih kreativno - stvaralačkih radionica na kojim ova lica imaju priliku da se, pored izrade nakita, ukrasnih predmeta, keramike, upoznaju sa pejzažnim ulјanim slikarstvom primenjujući metodu "ruka u ruci". Radionice vode iskusni radioničari. Obzirom da osobe sa ovim tipom invaliditeta imaju nedovolјno razvijenu finu motoriku, ograničenost pokreta, ovaj vid vođenja "rukom u ruci" vodi postepenom razvijanju doživlјaja vladanja svojim pokretima i zadovolјstvu zbog otkrivanja novog načina da izraze sebe.

Bojama osvojen svet

Shvatajući značaj i potencijal stvaralaštva osoba sa invaliditetom, prepoznajemo da je naša uloga da ih afirmišemo i podstaknemo na obogaćivanje ličnosti i unapređenje kvaliteta života, a kroz umetnički izraz. Takođe, želimo da damo doprinos unapređenju kvaliteta kulturnog života osoba sa invaliditetom i utičemo na podizanje svesti građana o talentima koji se kriju među njima.

Bojama osvojen svet

Projektom je predviđeno da se završna izložba održi u oktobru, a povodom obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize i u okviru trajanja Nedelje solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom. Biće humanitarnog karaktera, tako da nam je ideja da se prikupljena sredstva ulože u nastavak sličnih aktivnosti i u budućnosti. Planirano je i izdavanje publikacije o nastalim radovima.

Korisni linkovi: