Šta je dečija paraliza

Šta je dečija paraliza?

  • Broj pregleda: 35211

Dečija paraliza (lat. poliomyelitis) je zarazna bolest koja se prenosi oralno-fekalnim putem, najčešće, pogađajući decu uzrasta između 3. i 8. godine, dok se kod odrasliih osoba javlja znatno ređe, ali ostavlja teže posledice. Mada virus poliomijelitisa (koji izaziva dečju paralizu) u 90-95% slučajeva ne izaziva nikakve siptome, ukoliko prodre u nervni sistem (kada nastaje tzv. aseptični menigintis) može dovesti do uništavanja motornih neurona, mišićne slabosti i paralize.

Zvanična statistika pokazuje da kod polovine onih koji dožive paralizu kroz mesec dana (najkasnije 6 do 8 meseci) dolazi do vraćanja svih funkcija u stanje kakvo je bilo pre nastanka bolesti, kod ¼ do delimičnog oporavka, dok čak oko 25% osoba ovo oboljenje ostavlja trajno smanjene motoričkih funkcija, što može biti praćeno i oštećenjima vida i sluha, kao i teškoćama u govoru, disanju i gutanju.

U zavisnosti od posledica koje ostavlja na svakodnevno funkcionisanje obolele osobe, dečija paraliza-poliomelitis se može podeliti na tri osnovna tipa:

  • Spinalni (79%)- Izaziva slabost ili paralizu jednog ili dva ekstremiteta, neostavljajući posledice na govor,disanje i fukcionisanje čulnih sistema
  • Bulbarni(2%)-Ostavlja posledice na funkcije disanja, govora i gutanja
  • Spinalno-bulbalni (19%)- predstavlja kombinaciju prethodna dva- ostavljajući posledice na funkcionisanje ekstremiteta, govora, gutanja i disanja

Zahvaljujući Džonasu Salku koji je još 1952. godine otkrio vakcinu protiv poliomijelitisa i Alberta Sabina, koji je 1955. godine pronašao način za njenu oralnu upotrebu, danas se u svetu značajno smanjio broj osoba obolelih od dečje paralize. Blagovremena vakcinacija predstavlja najbolji način prevencije dečje paralize, dok se ranom rehabilitacijom mogu postići značajni rezultati kod dece koja su već preležala virus poliomijelitasa.

Primenom masovne vakcinacije, slučajevi poliomijelitisa (dečje paralize) su u razvijenom svetu dramatično redukovani. Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF su 1988. započeli kampanju iskorenjivanja ove bolesti. Godine 1988. u svetu je registrovano 350.000 slučajeva dečije paralize, što je svedeno na 1.310 slučajeva 2007. Američki kontinent je proglašen kontinentom bez dečje paralize 1994. Godine 2000, potvrđeno je da je dečija paraliza iskorenjena u Kini, Australiji i 36 pacifičkih zemalja. U Evropi se to dogodilo 2002. Od 2006, slučajevi poliomijelitisa (dečje paralize) su zabeleženi u samo 4 zemlje: Nigeriji, Indiji, Pakistanu i Avganistanu.