Aktivnosti

Nedelja Solidarnosti 2022.

  • Broj pregleda: 373
cerebralna-paraliza-srbija-nedelja-solidarnosti-2022--01

Dvadesetšestu godinu za redom obeležena je Nedelja solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom. 

Tokom ove nedelje, Savez za CDP Srbije, kao i sve organizacije - članice Saveza u svojim gradovima širom Srbije organizuju raznovrsne programe i manifestacije sa ciljem podsticanja društvene uključenosti osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom u zajednicu i njihove veće uočljivosti. Savez za CDP Srbije svakog oktobra nastoji da Nedeljom solidarnosti podstakne svoje organizacije da olakšaju, omoguće i unaprede uključivanje svojih članova u svakodnevne tokove života kao ravnopravnih članova društva, tako što će doprineti osnaživanju pojedinaca, njihovih porodica, udruženja, ali i razvijanju senzibilisanosti celokupnog društva i podsticanju društvenog aktivizma i solidarnosti u ovoj oblasti. Jedno od osnovnih ljudskih prava jeste pravo na samostalan život, što podrazumeva jednake šanse za zapošljavanje. Na ovaj način se, takođe, omogućuje i opšti društveni i ekonomski napredak. Savez za CDP Srbije kroz programske aktivnosti kreira  društvo jednakih mogućnosti za sve. Iako obeležava Nedelju solidarnosti svakog oktobra, Savez ne želi da to bude jedini povod da se priča o osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom, jer su oni  ravnopravni članovi društva svaki dan. Ovogodišnja Centralna manifestacija u okviru Nedelje solidarnosti održana je u Ivanjici, 4. i 5. oktobra, a domaćin je bilo Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Ivanjica koje je ove godine obeležilo jubilej, 20 godina od osnivanja. Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Ivanjica, Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, priključilo se 2003. godine, kao 43 članica. Već u prvim mesecima funkcionisanja Društva za CDP Ivanjica bilo je primetno da je to organizacija sa vizijom koja ima tendenciju da radi u interesu osoba sa  cerebralnom i dečijom paralizom, u različitim oblastima društvenog života; kulture, socijalne zaštite, zdravstva, prosvete, sporta s ciljem da pomognu bolju socijalnu uključenost svojih članova u sve tokove društvenog života, pruže podršku u regulisanju različitih prava, kao i da sveukupno daju značajan doprinos unapređenju kvaliteta života svojih članova.

Danas, nakon 20 godina vizionarskog rada i uspešnog delovanja ove organizacije, sa ponosom možemo da kažemo da je Društvo za CDP Ivanjica primer uspešnog i profesionalnog angažovanja kako stručnih radnika, tako i samih osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom, ali i članova njihovih porodica i postalo je ravnopravan partner lokalne samouprave u rešavanju pitanja koja se odnose na osobe sa invaliditetom

U okviru Nedelje solidarnosti, obeležen je i Međunarodni dan osoba sa cerebralnom paralizom, 6.oktobar, na Trgu republike. Događaj je organizovao Savez za CDP Beograda.

Savez po četvrti put tradicionalno organizuje manifestaciju na Trgu Republike svakog 06.oktobra u kalendarskoj godini, tako što se u 12 časova programom koji prati aktuelni moto pridružuje akciji obeležvanja Svetski dan cerebralne paralize na globalnom nivou. Širom sveta živi oko milijardu osoba sa invaliditetom, među njima 17 miliona osoba sa cerebralnom paralizom, ipak i dalje se krećemo svetom koji nije pristupačan za sve. Ove godine pozvane su osobe sa posledicama cerebralne paralize da u skladu sa aktuelnim sloganom ,,2022 MILIONA RAZLOGA ZA DOSTUPNA TEHNOLOŠKA REŠENjA” podele svoje kreativne ideje i kroz lično iskustvo inspirišu naučnu i tehnološku zajednicu da dizajnira bolja i pristupačnija tehnološka rešenja. Programom manifestacije, koji prati zadati moto, bio je predviđen DEFILE ELEKTRIČNIH SKUTERA kojima upravljaju naši članovi osobe sa invaliditetom. Skuteri za osobe sa invaliditetom na električni pogon su jedno od novijih tehnoloških rešenja koje predstavlja pomagalo za kretanje osobama sa invaliditetom koji samostalno mogu da upravljaju njima i koji im u velikoj meri poboljšavaju kvalitet života posebno u velikim gradovima.

Povodom Svetskog dana cerebralne paralize u četvrtak 06.10.2022. godine, zbog mera štednje koje je donela Vlada Republike Srbije, zelenom bojom neće svetleti kao ranijih godina: Skupština Srbije, Palata ,,Albanije”, Fontana na Slaviji, Most na Adi, Stari železnički most i Avalski toranj u znak razumevanja i podrške osobama sa posledicama cerebralne paralize.

Obeležavanje Svetskog dana cerebralne paralize u Beogradu za kalendarsku 2022. godine kalendarske podržalii i pomogli: Sekretarijat za socijalniu zaštitu, G.O. Stari grad, Sekretarijat za saobraćaj, JKP "Beograd put", Crveni krst Beograda, Crveni krst Voždovca, Crveni krst Čukarice, PS Stari grad, GSP Beograd, Kulturni centar Beograda i drugi...

Sve aktivnosti u okviru Nedelje solidarnosti podržane su od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.