Aktivnosti

Budite deo 27. Nedelje solidarnosti

  • Broj pregleda: 974
cerebralna-paraliza-srbija-nedelja-solidarnosti-50-jubilej-2023-01

Od 2. do 9. oktobra obeležavamo Nedelju solidarnosti dvadeset sedmu (27) godinu za redom.

Centralna manifestacija će se, u saradnji sa Savezom za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, održati u Beogradu, 5. i 6. oktobra kada je i Svetski dan osoba sa cerebralnom paralizom.

Tokom Nedelje solidarnosti sve organizacije - članice Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbiju u svojim gradovima širom Srbije organizuju raznovrsne programe i manifestacije sa ciljem podsticanja društvene uključenosti osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom u zajednicu i njihove veće uočljivosti.

Pokrovitelj događaja je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja republike Srbije u okviru kampanje „Srbija bez barijera“ koja je pokrenuta još 2020. godine u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije. Kampanja je osmišljena kako bi se pojedinačne aktivnosti koje se realizuju radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom odvijale pod zajedničkim sloganom i prepoznatljivim vizuelnim identitetom, a sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući uživanje građanskih, socijalnih i kulturnih prava, uz puno poštovanje njihovog dostojanstva i individualne autonomije, i obezbedi puna i efektivna participacija u svim oblastima društvenog života.

27. Nedelja solidarnosti ima i poseban značaj za nas jer će se održati u 2023. godini u kojoj obeležavamo i 50 godina jubileja od početka rada Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije. U tom kontekstu naglašavamo da smo izuzetno zahvalni brojnim privrednim subjektima i udruženjima građana koja su nam izašla u susret, u skladu sa svojim mogućnostima, kako bi se ovogodišnji niz događaja obogatio sadržajnijim elementima.

Tokom predstojećih 7 dana u oktobru će se i zvanično otvoriti prvi Radni centar za osobe sa cerebralnom paralizom. Radni centar će pružiti mogućnost mladim osobama sa cerebralnom paralizom (18+) da se radno angažuju u okviru svojih preostalih radnih sposobnosti i mogućnosti.

U kulturnom centru Beograda biće održana svečana akademija u okviru koje će nastupiti hor sestara Gobović i biti dodeljene zahvalnice ličnostima koje su prepoznale naše izazove i doprinele našoj borbi.

Pozivamo Vas da izdvojite malo vremena u petak, 6. oktobra, i pridružite nam se na Trgu republike u 12 časova gde ćemo tradicionalno puštati balone i prisustvovati prezentaciji inovativnih pomagala u rehabilitaciji uz prateći kulturno - umetnički program.

Ako ipak ne stignete do Trga republike, istog dana, sa završetkom obdanice, markantni objekti u Beogradu, poput Skupštine republike Srbije, Mosta na Adi, Toranj na Avali, fontana na Slaviji i palata „Albanija“ će tradicionalno, šestu godinu zaredom svetleti zelenom bojom u znak simbolične podrške osobama sa cerebralnom paralizom. Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da se akciji ove godine pridružuje i kula „Beograd“.

Odvojite koji minut vremena 6. oktobra uveče da fotografišete osvetljeni objekat po vašoj želji i da svoju simboličnu solidarnost pokažete deljenjem slike i prigodnog teksta na društvenim mrežama.