Aktivnosti

Centralna manifestacija Nedelje solidarnosti i Svetski dan cerebralne paralize

  • Broj pregleda: 822
cerebralna-paraliza-srbija-svetski-dan-cerebralne-nedelja-solidarnosti-23-10-011

Šta se sve dogodilo na Trgu republike 6. oktobra? 

Ove godine u okviru nedelje solidarnosti, s početkom u 12 časova, u organizaciji Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije u partnerstvu sa Savezom za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda održana je centralna manifestacija posvećena obeležavanju Svetskog dana osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom pod sloganom „2023 MILIONA RAZLOGA ZA DOSTUPNA TEHNOLOŠKA REŠENjA“. Događaj je podržan od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja republike Srbije.

Osobe sa posledicama cerebralne paralize bile su pozvane da, u skladu sa aktuelnim sloganom, podele svoje kreativne ideje i kroz lično iskustvo inspirišu naučnu i tehnološku zajednicu da dizajnira bolja i pristupačnija tehnološka rešenja. 

U okviru programa je BDA tim (klikni ovde za više) prezentovao rad PRAGMA SISTEMA za vertikalizaciju kao jednog od tehnoloških noviteta za pomoć osobama sa cerebralnom paralizom. Novine u rehabilitaciji možete pratiti i na sajtu oprtopedije "Novi život" klikom ovde

Predstavljeni su ručni radovi osoba sa cerebralnom paralizom koji su produkti radno okupacionih radionica organizacija Beogradskog saveza.

Program su muzikom i pesmom upotpunila deca hora „Slavujčići“ pri Hramu Svetog Save pod rukovodstvom sestara Gobović.  

Kraj manifestacije obeležen je simboličnim puštanjem balona zelene boje kao znak podrške i solidarisanja sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom.

Manifestaciji su prisustvovali: 

  • Biljana Barošević,pomoćnica ministra u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom 
  • Petar Jordanov, sekretar za socijalnu zaštitu Grada Beograda
  • Tatijana Milić – Mandić, predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje iz sektora za zapošljavanje osoba sa invaliditetom  
  • Slaviša Šušanj, predsednik Saveza CDP Srbije
  • Anđelko Velanac, predsednik Saveza CDP Beograda gospodin
  • predstavnici lokalnih organizacija Saveza Srbije i Saveza Beograda.

 

Tradicionalno, povodom Svetskog dana osoba sa cerebralnom paralizom, 6.10. od 18 časova, zelenom bojom bili su osvetljeni: Kula Beograd i Avalski toranj u znak razumevanja i podrške osobama sa posledicama cerebralne paralize.

Sve organizacije - članice Saveza u svojim gradovima širom Srbije organizovale su raznovrsne programe i manifestacije sa ciljem podsticanja društvene uključenosti osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom u zajednicu i njihove veće uočljivosti. Savez za CDP Srbije svakog oktobra nastoji da Nedeljom solidarnosti podstakne svoje organizacije da olakšaju, omoguće i unaprede uključivanje svojih članova u svakodnevne tokove života kao ravnopravnih članova društva tako što će doprineti osnaživanju pojedinaca, njihovih porodica, udruženja ali i razvijanju senzibilisanosti celokupnog društva i podsticanju društvenog aktivizma i solidarnosti u ovoj oblasti.

Autor: Aleksandar Gavrilović

Autor: Aleksandar Gavrilović