Aktivnosti

Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije nastavlja sa svojim humanitarnim aktivnostima

  • Broj pregleda: 797
cerebralna-paraliza-srbija-radna-akcija-sa-tamarom-donacija-kolica-jagodina-23-01

Ovaj put smo bili deo humanitarne akcije koju je sprovela ekipa televizijske emisije “Radna akcija sa Tamarom”.

U ovoj epizodi emisije o dobrim delima i o ljudima koje ne smemo da zaboravimo koja se prikazuje na TV Prva, ekipa je radila na izgradnji kuće za dvanaestočlanu porodicu iz Jagodine. Za naš Savez ova porodica je bila u fokusu jer je jedno od dece i dečak sa cerebralnom paralizom. Inače, dečak je član Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Jagodina. Ova emisija bila je povod da se dečak i članovi njegove porodice nakon duže pauze ponovo uključe u aktivnosti društva kako bi dobili psiho-socijalnu podršku, ali i bili upoznati sa pravima koja mogu da ostvare. 

 

Deo emisije u kojoj naša Ljubinka Borizovski razgovara sa porodicom možete pogledati klikom ovde.

Podsećamo da je Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Jagodina osnovano 24.12.2000. godine, na inicijativu grupe roditelja koji su hteli da ubrzaju sistemska rešenja koja bi olakšala upis dece sa cerebralno paralizom u vrtiće i škole. U početku, aktivnosti su se realizovale tri (3) puta sedmično, u trajanju od šest (6) do osam (8) sati. 2010. godine stvorili su se uslovi za pokretanje dnevnog boravka, čemu su prethodile realizacije aktivnosti u sklopu raznih projekata. Izdvajamo najznačajnije kao što su: 

  • izgradnja šest (6) velikih pristupnih rampi na javnim ustanovama (2003), podržano od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja republike Srbije,
  • “Predah program”, projekat opismenjavanja dece sa cerebralnom paralizom u predškolskim i školskim ustanovama (2007/2008) finansiran od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja republike Srbije, 
  • priručnik “Reci STOP nasilju” namenjen ženskoj populaciji osoba sa cerebralnom paralizom (2009) 

Društvo je podržano od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja republike Srbije putem programskog konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u republici Srbiji, koji realizuje Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije u partnerstvu sa članicama – lokalnim partnerima. Predsednica društva je Srbijanka Andrejević, sistemski porodični psihoterapeut koja vodi radno-okupacione radionice, kao i psiho-socijalne radionice u koje, osim osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom, uključuje i članove njihovih porodica.

Deo emisije u kojoj naša Srbijanka Andrejević razgovara sa porodicom možete pogledati klikom ovde.

Zahvaljujući našim dugogodišnjim saradnicima, Fondaciji Njenog Kraljevskog Visočanstava Princeze Katarine koji su nam i ovaj put pomogli da obezbedimo za dečaka invalidska kolica, stolicu za kupanje, igračke i ogrev za zimu, uspeli smo da uveličamo radost ove porodice i olakšamo im svakodnevnicu.

Celu emisiju trinaeste epizode pete sezone (5. sezona 13. epizoda) možete pogledati klikom ovde.