Vesti

Odlazak na more za osobe sa invaliditetom - prirodna terapija ali i brojni izazovi

  • Broj pregleda: 302
cerebralna-paraliza-srbija-letovanje-more-turizam-za-osobe-sa-invaliditetom-22-01.jpg

Odlazak na more, letovanje, talasoterapija, kako god da ga nazovemo, tokom letnjih meseci je neizostavan vid uživanja i rekreacije. 

Mnogi narodi su od davnina prepoznali lekovitu moć mora. Pre 4000 godina, stari Egipćani su ga koristili u lekovite svrhe, za lečenje bolesti i očuvanje zdravlja. 

Francuski naučnik René Quinton koji je proučavao morsku vodu 1987. došao je do zaključka da je ljudski organizam u mnogome sličan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala. Ova istraživanja je 1906. objavio u knjizi "Morska voda, organski medij", u kojoj je ukazao na hemijsku  sličnost između krvne plazme i morske vode.

Klod Bernar je otkrio da se ljudsko telo sastoji od 70% vode (savremena saznanja ukazuju na to da ljudsko telo u sebi sadrži 50-70% vode), a zajednički sa René Quinton oni su proučavali sastav krvi, međućelijske tečnosti i limfe. 

Osim što je odlazak na more sinonim za opuštanje i relaksaciju, poslednjih decenija se svrstava i u rehabilitacione metode pod nazivom talasoterapija (od grčke reči thalassa – more: lečenje morskom vodom, klimom i morskim elementima), ali i kao prevencija za nastanak brojnih zdravstvenih tegoba. Čak su i zdravstveni fondovi prepoznali koristi banjsko-klimatskih lečenja kao meru koja doprinosi smanjenju korišćenja zdravstvenih usluga.

Morska voda sadrži pregršt vitalnih elemenata – vitamina, mineralnih soli, aminokiselina i zahvaljujući lekovitim spojevima koji aktiviraju stanične enzime, pokreću se brojni procesi u telu koji podstiču samoizlečenje. Kao što smo napomenuli, naučnici su došli do saznanja o sličnosti sastava ljudske krvne plazme i morske vode, zahvaljujući čemu se morska voda lako apsorbuje u telo, jer se tokom boravka u morskoj vodi šire pore što omogućava koži da upije morske minerale i izbaci štetne toksine. Živi mikroorganizmi i minerali u morskoj vodi imaju antibiotski i antibakterijski efekat te doprinose jačanju imuniteta. Takođe, dobra strana morske vode se ogleda u poboljšanju cirkulacije, oslobađa od stresa, pomaže kod respiratornih obolenja – rinitisa, hroničnog bronhitisa, astme, povećava pokretljivost lokomotornog aparata usled akutnih i hroničnih obolenja, ali ima i analgetska i umirujuća svojstva, pa efikasno uklanja bol.

Kada smo pobrojali prednosti odlaska na more, nezaobilazno je i osvrnuti se na izazove sa kojima se nose osobe sa invaliditetom kada se odluče da sebi priušte boravak u primorskim mestima. Opšte poznata činjenica je da osobe sa invaliditetom imaju identične potrebe kao i svi drugi, jedino se razlikuje način zadovoljenja tih potreba. To znači, konkretno u ovom slučaju, da osobe sa invaliditetom imaju potrebu za turističkim izletima, putovanjima, aranžmanima... U samom startu se dolazi do problema pristupačnosti. Iskustva koja imaju osobe sa cerebralnom i dečijom paralizom ukazuju na činjenicu da prilikom posete sajmu turizma ili turističkim agencijama, vrlo su oskudne ponude za osobe sa invaliditetom. Najčešći problemi se javljaju u nepristupačnosti prevoza, ali i samog smeštaja. Nema velike razlike kada su u pitanju ponude za domaći ili inostrani turizam - problemi sa kojim se susreću osobe sa invaliditetom su gotovo isti svuda.

Pokušaćemo da jednim delom olakšamo donošenje odluke oko izbora destinacija za letovanje, tako što ćemo podeliti informacije o plažama koje su pristupačne za osobe za invaliditetom, kroz sledeće linkove: 

 

Vodič kroz pristupačne plaže za osobe sa invaliditetom (za hrvatsko primorje)

http://docplayer.rs/192789191-Vodi%C4%8D-kroz-pristupa%C4%8Dne-pla%C5%BEe-za-osobe-s-invaliditetom.html

Blog inženjera informatike Marka u kome deli iskustva o putovanjima za osobe koje koriste kolica: 

https://samokolicaiput.rs/?lang=en

Više o pristupačnosti turizma za osobe sa invaliditetom možete pročitati na :

  http://portaloinvalidnosti.net/2016/07/turizam-za-osobe-sa-invaliditetom/