Vesti

Donacija Fondacije Njenog Kraljevskog Visočanstva Princeze Katarine

  • Broj pregleda: 322
cerebralna-paraliza-srbija-donacija-kraljevskog-velianstva-fondacija-wheelchair-22-01

U nedelju, 25.09.2022. na Belom Dvoru organizovana je svečanost povodom uručivanja invalidskih kolica.

Članovima Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije dodeljeno je 25 kolica u prisustvu Njihovih Kraljevskih Visočanstava, Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine Karađorđević, Nj.E. Kristofera Hila, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država i donatora. Ova vredna donacija omogućena je zahvaljujući Fondaciji Vilčer (en. wheelchair - invalidska kolica) i njenom predsedniku Dejvidu Beringu (David Behring), koji dugi niz godina podržavaju napore Njihovih Kraljevskih Visočanstava da pruže pomoć građanima Srbije, kao i velikodušnosti članova Rotari kluba iz Severne Karoline i Los Anđeles/San Dijego oblasti SAD-a.

25 članova iz organizacija članica Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije dobilo je nova invalidska kolica koja će im olakšati svakodnevno funkcionisanje i unaprediti kvalitet njihovog života. Veliki značaj ove donacije se ogleda u činjenici da su kolica namenjena različitim uzrastima, od najmlađih do najstarijih. Takođe, donacija je obuhvatila članove iz različitih opština i gradova širom Srbije

U Srbiju je u okviru ove donacije stiglo ukupno 270 invalidskih kolica, ukupne vrednosti od preko 150.000 dolara, od čega će 215 kolica isporučiti Fondacija Ana i Vlade Divac za Dom zdravlja Užice i Dom za stare u Beogradu, a Fondacija Princeze Katarine je uručila pedesetpet (55) invalidskih kolica predstavnicima osam ustanova. Uručenju koje je organizovano u Belom Dvoru prisustvovali su i Nj.E. Kristofer Hil sa suprugom g-đom Džuli Hil, Prof. dr Aleksandar Ljubić, član Kraljevskog medicinskog odbora, kao i članovi Rotari kluba iz SAD, predvođeni g. Ričardom Flandersom, distrikt guvernerom Rotari kluba, koji su svojom velikodušnošću sve ovo i omogućili. G. Flanders se ovom prilikom i obratio i govorio o humanitarnim aktivnostima Kluba.

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar se, kao domaćin, obratio prisutnima istakavši veliki značaj ove donacije koja će pružiti preko potrebnu pomoć osobama sa invaliditetom koja koriste invalidska kolica.

Gospodin Bering, predsednik Vilčer Fondacije, u svom govoru je rekao da je veoma srećan što nastavlja rad svog oca, prethodnog predsednika Fondacije, koji je započeo saradnju sa Princezom Katarinom za dobro naroda Srbije. Izvanredna saradnja Fondacije Vilčer i Fondacije Princeze Katarine duga je više od decenije – prva donacija isporučena je 2006. godine kada je zajedničkim radom obezbeđeno 280 invalidskih kolica za zdravstvene ustanove u Srbiji. Prestolonaslednik i Princeza su veoma ponosni što su već dugi nz godina članovi Savetodavnog odbora Fondacije Vilčer.

Ustanove koje su dobile donacije su: Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“, Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, Dom za decu i lica ometena u razvoju „Dr Nikola Šumenković“ iz Stamnice, Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Hristina Markešić“ iz Aleksinca, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska iz Beograda, osnovna škola „6. oktobar“ iz Kikinde, Dom za smeštaj odraslih lica Kulina i Udruženje za pružanje podrške porodicama sa decom sa poteškoćama u razvoju „Sidro“ iz Kragujevca.