Vesti

Obeležili smo veliki jubilej - 50 godina rada!

  • Broj pregleda: 450

Savez za cerebralnu i dečiju paralizu obeležio je 6. oktobra 2023. godini 6. oktobra 50 godina rada i postojanja!

Tim povodom u okviru centralne manifestacije organizovana je svečana akademija, kao i prigodan kulturno-umetnički program u Kulturnom centru Beograda.  

Obeležavanjem jubileja  želeli smo  da istaknemo značaj svih onih koji su proteklih pedeset godina učestvovali i dali svoj doprinos u ostvarivanju uzvišenih ciljeva postavljenih pre pola veka.

Svečana akademija je otvorena himnom „Bože pravde“ u izvođenju hora „Slavujčići“ Hrama Svetog Save pod rukovodstvom sestara Gobović.

Imali smo čast i zadovoljstvo da nas svojim prisustvom podrži predsednica Vlade republike Srbije - gospođa Ana Brnabić, koja nam se obratila rečima punim podrške.

Premijerka Brnabić podelila je sa prisutnima da zajedno sa Savezom za cerebralnu i dečiju paralizu država radi na tome da stvori Srbiju bez barijera i istakla je da je već mnogo toga urađeno, ali i da postoji još mnogo posla. Iznela je da joj je čast što prisustvuje obeležavanju velikog jubileja i da joj je važno da je Savez upoznaje sa svim problemima i potrebama.  

Prisutnima se obratila  gospođa Ljubinka Borizoski osoba sa cerebralnom paralizom, jedna od osnivača Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije  koja je lično doprinela mnogim uspesima Saveza od osnivanja do danas.

Gospođa Irina Maksimović, jedna od urednica, predstavila je glasilo Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije – „Preokret“, posebno izdanje u ovoj godini, posvećeno jubileju – 50 godina rada SCDPS, podržano od strane Ministarstva informisanja i telekomunikacija.  

Predstavljeno je i kulturno umetničko stvaralaštvo umetnika koje je iznedrio Savez.

Čitanjem svojih pesama predstavio se Milan Milutinović, član Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Čukarica. Milan je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti a član je brojnih književnih klubova, udruženja pisaca i književnih društava.  

Takođe,  čitanjem odlomka iz svoje knjige predstavio se još jedan mladi umetnik koga je iznedrilo Društvo za cerebralnu i dečiju iz Prokuplja. Reč je o Đorđu Mitroviću čija je autobiografska knjiga pre par meseci ugledala svetlost dana. Đorđe je primer mlade osobe sa invaliditetom koja je uzela sudbinu u svoje ruke i, osim sebi, kulturno – umetničkim stvaralaštvom pomogla i brojnim drugima mladim ljudima, kroz afirmišuće stavove, da idu napred i ne odustaju.

Dodeljene su zahvalnice svima koji su dali svoj doprinos da Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, zajedno sa društvima širom naše zemlje, ostvari mnogo uspešnih projekata na republičkom i lokalnom nivou - poput uticaja na promene zakona u prilog osoba sa invaliditetom, njihovog uključivanja u zajednicu i stvaranja boljih uslova za obrazovanje i zapošljavanje, poboljšanja uslova medicinske rehabilitacije i još mnogo toga.  

Priznanja su dodelili predsednik Saveza gospodin Slaviša Šušanj i sekretarka Saveza - gospođa Milena Bibić.

Zahvalnice su, između ostalih, dobili:

  • gospođi Ani Brnabić, predsednici Vlade republike Srbije 
  • gospođi Biljani Barošević, pomoćnici ministra Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja republike Srbije
  • Ministarstvu informisanja i telekomunikacija republike Srbije
  • Ministarstvu kulture republike Srbije
  • Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju
  • Osnovnoj školi „Miodrag Matić“
  • kompaniji „Mozzart" doo
  • kompaniji „DM Drogerie Markt“ doo
  • Bivšim predsednicima Saveza CDP Srbije

Priznanja su uručena i velikom broju saradnika koji su svojim angažovanjem u proteklom periodu doprineli unapređenju kvaliteta života osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom i njihovim porodicama.